пʼятницю, 8 березня 2013 р.

Історія свята 8 березня


Що ви знаєте про Міжнародний жіночий день?  8 березня – це, перш за все, Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.
А почалося все з того, що 8 березня 1875 році в Нью-Йорку жіноча частина працівників швейних і взуттєвих підприємств міста вийшла на демонстрацію з вимогами покращення умов праці та збільшення заробітної плати. В результаті було створено профспілкову організацію, членами якої вперше в історії США стали жінки, а усі вимоги, які вони висували на демонстрації, були задоволені.
Але? як відомо, апетит приходить під час їжі? і ось вже за традицією 8 березня 1908 року на демонстрацію вийшли працівниці текстильної промисловості. Цього разу вони вимагали від влади заборони на експлуатацію дитячої праці, отримання права голосу, а також поліпшення існуючих умов роботи та гідної оплати праці.
Ось такою була передісторія Міжнародного жіночого дня – усім відомого, як свято Восьмого березня.
Приклад з американок у 1910 році взяла німецька активістка і революціонерка Клара Цеткін, яка закликала своїх співвітчизниць до боротьби за рівноправність. Тисячі жінок вийшли на вулиці в єдиному прагненні об’єднатися для того, щоб бути нарівні з чоловіками, мати однакові з ними умови праці та оплати й просто бути шанованими.
Саме так з легкої руки Клари Цеткін 8 березня було проголошене щорічним святом і днем ​​народження жіночого пролетаріату.
Уже через рік 8 березня почали активно відзначати в Данії, Австрії, Швейцарії та Німеччині. Причому, на демонстраціях і мітингах з’являлося все більше не тільки жінок, але й чоловіків. Свято 8 березня ставало все більш популярним в різних країнах. Наприклад, в колишньому Радянському Союзі його святкували на державному рівні дуже широко і пафосно.
Сьогодні Міжнародний жіночий день 8 березня є не лише святом усіх жінок – це ще й свято весни, любові та краси.

Немає коментарів:

Дописати коментар