понеділок, 11 березня 2013 р.

Цікаві факти про квіти


Зазвичай без квітів не обходиться жодна важлива подія у людському житті: день народження, весілля, річниці… 
Здатність квітів «орієнтуватися в часі» свого часу використовував Карл Лінней. Він створив у 1720 році в місті Упсала  (Швеція) перший у світі квітковий годинник. Циферблат цього фантастичного годинника складався з окремих секторів, в кожному з яких були розміщені рослини певного виду, які розкривали свої квіти у певний час доби. За допомогою такого годинника вдавалося досить точно (з різницею в півгодини) визначати час. Але такий годинник працював лише в сонячну погоду – в похмурі дні віночки квітів іноді взагалі не розкриваються.
Інший цікавий факт про квіти: у багатьох країнах квіти знаходять застосування … в кулінарії. Приміром, календулою у Франції і в Англії заправляють супи, а бутони люцерни додають у салати. У Мексиці вживають в їжу бульби жоржини. Китайці вважають цілком їстівними цибулини деяких лілій, а з кореневищ лотоса роблять борошно, варять суп. З фіалок у Франції готують ароматне желе, а пелюстки хризантем в Японії використовують для приготування вишуканих ласощів. Молоде листя кульбаби додають у салати, його варені корені вживають замість шпинату, а в смаженому вигляді вони навіть можуть замінити каву.

Іще дещо цікаве про квіти. Квіти – рослини надзвичайно багатофункціональні. Вони не тільки радують око, але й можуть приносити велику користь. Скажімо, деякі квіти допомагають виявляти родовища корисних копалин: адоніс росте на грунтах, багатих вапном, фіалки вказують на підвищений вміст цинку, а сон-трава – нікелю і кобальту.  Нещодавно були науково обгрунтовані зв’язки між певними рослинами і родовищами деяких корисних копалин. Наприклад, в Австрії і в Китаї за допомогою рослин, що віддають перевагу грунту з великим вмістом міді, відкрили поклади мідної руди, а в Америці – знайшли родовища срібла.
Квіти можуть виявитися корисними і садівникам: календула, чорнобривці, гвоздика захистять овочі на городі від шкідників, а герань віджене шкідливих комах від кімнатних рослин. Помічено, що ромашка і волошка в невеликих кількостях дуже корисні для пшениці та жита.

Немає коментарів:

Дописати коментар