середу, 13 березня 2013 р.

Цікаве про мікроби


Мікроби живуть і розмножуються всюди, майже в будь-яких умовах. Мікросвіт надзвичайно різноманітний. Є бактерії-«велетні», що досягають в довжину двох-трьох міліметрів, і є дрібні віруси, які вимірюються частками мікрон. Різноманітність їх форм вражає.
Вперше люди дізналися про існування мікроорганізмів більше 150 років тому, в XIX столітті. У той час у вчених з’явилася можливість на власному досвіді переконатися в їх існуванні. Спостерігали за ними за допомогою перших оптичних приладів – звичайних луп, що давали збільшення всього в кілька сотень разів. Найбільший внесок зробив в науку про мікроби відомий француз Луї Пастер.
Першою людиною, що побачила мікроби, був голландець Антоні Ван Левенгук. За допомогою власного мікроскопа Левенгук з подивом виявив величезну кількість невідомих живих мікроорганізмом у краплі води. Світ був вражений відкриттями Левенгука: виявилося, що мікроби є практично у всьому, що нас оточує!
Прилади відзначали присутність мікробів у вкрай розріджених шарах атмосфери на висотах у декілька десятків кілометрів. В океані їх знаходили на глибині 10 000 метрів. Існують бактерії, які переносять температуру кипіння води протягом двадцяти годин. Мікроорганізми живуть в льодах Арктики і деякі з них не гинуть навіть в атмосфері рідкого гелію, температура якого близька до абсолютного нуля (273,16 градуса нижче звичного нам нуля градусів за Цельсієм).
Мільйонами років мікроорганізми заселяють цю планету, вони живучі і всюдисущі тільки з однієї причини – мікроорганізми можуть пристосовуватися до навколишнього середовища, активно реагувати на його зміни і вступати у взаємодію з усіма живими формами, які населяють планету.

Немає коментарів:

Дописати коментар