суботу, 9 березня 2013 р.

Історія чіпсів


Усіма улюблені чіпси ще 150 років тому були ласощами еліти, і подавалися винятково в дорогих ресторанах. Потім ця страва перейшла в розряд фаст-фуду і стала звичайною швидкою їжею. 
Перший апарат з виробництва чіпсів, з якого й починається історія чіпсів, винайшов Фріман Макбет у 1929 році. Готують чіпси наступним чином: картоплю відбирають, чистять від бруду, миють і направляють у спеціальні картоплечистки, а потім до апарату, який її нарізає дуже тонкими скибочками простими або фігурними ножами. Зі скибочок змивають крохмаль, підсушують і кидають у киплячу олію. Потім чіпси посипають сіллю і пропускають через барабан з приправами. Весь процес займає не більше 15 хвилин.
Історія чіпсів почалася з того, що одному клієнту в ресторані не сподобалося, як була нарізана картопля. За це він привселюдно вилаяв шеф-кухаря. Той вирішив провчити замовника і нарізав картоплю найтоншими скибочками і засмажив до хрускоту. Таку картоплю неможливо було наколоти на виделку. Клієнт залишився задоволений, а страва миттєво стала популярною і отримала назву «чіпси», що в перекладі означає – скибочки, шматочки. Це сталося в серпні 1853 року.
Ось така вона – історія чіпсів. А сьогодні в США є навіть спеціальний Інститут чіпсів, який працює над новими рецептами картопляних чіпсів і всеможливими смаковими добавками до них.

Немає коментарів:

Дописати коментар